Industri

Saker du inte visste att du behövde i verkstaden

Saker du inte visste att du behövde i verkstaden

I verkstaden ska alla möjliga olika typer av verktyg och utrustning finnas redo och nära till hands. Oavsett om vi ska renovera badrummet, mecka med bilen eller bygga något är det viktigt att ha rätt verktyg för rätt tillfälle. Många tycker sig ha samtliga verktyg som behövs för diverse projekt. Däremot finns det många tillbehör som är mer än nödvändiga men sällan investeras i.

Nedan har vi listat ett antal saker du inte visste att du behövde i verkstaden. Få inspiration, ta del av idéer och rusta din verkstad till ändamålsenlig perfektion.

Lyftutrustning industri

I industrilokaler och större verkstäder är det av största vikt att inneha rätt utrustning och verktyg. Lyftutrustning utgör en viktig byggsten i verkstaden. Både kranar och gaffeltruckar kräver många olika typer av tillbehör och verktyg. Några av de vanligaste är följande:

Öga för öglor

Ovanstående tillbehör och verktyg är grundläggande, däremot finns det många därtill. Lyftöglor kommer i många storlekar och utföranden, samtliga med specifika ändamål. Varför inte satsa på att investera i ett bibliotek av lyftöglor? Beroende på tyngd och lyftdon kan olika öglor fungera olika bra. Se till att allt från lyftögla m6 till lyftögla m16 finns tillgängligt.

Tillbehör såsom lyftöglor kategoriseras ofta i olika klasser. Därmed kan maxvikt och korrekt användningsområde beräknas utan problem. Säkerheten är ingenting som ska tummas på och det är därmed viktigt att rätt ögla finns tillgänglig för rätt ändamål och tillfälle. Genom att investera i en uppsättning av diverse öglor blir alla lyft möjliga.

En kätting i rättan tid

Att byta ut en lyftkätting som används regelbundet är otroligt viktigt. Slitage höjer risken för inkorrekta lyft och därmed även arbetsplatsskador samt olyckor. Lyftkättingen ska bytas ut när:

  • All typ av deformation, förlängning eller sprickor uppstår på kättingen.
  • Förslitning uppstår på kättingen som uppgår till 10 procent av den ursprungliga dimensionen (mätt genom minst 2 vinkelräta riktningar).

För att motverka att bruksslitage sker snabbare finns det även ett antal saker att tänka på vid hanteringen av kättingen. Företrädesvis ska man alltid använda rätt klass av kätting för ändamålet med lyftet. Det är även viktigt att alltid använda sig av förkortningskrokar för att motverka kättingknutar som kan uppstå. Ha även i åtanke att samtliga kättingar ej får värmebehandlas och att man alltid ska undvika ryckliknande rörelser vid lyft. Kättingens olika komponenter bör även alltid röra sig fritt samma riktning som belastningen.

Med detta sagt är det mycket viktigt att byta ut kättingen med jämna mellanrum och det skadar således aldrig att ha ett par extra i verkstaden. När slitage blir upptäckt går det snabbt att byta kättingen utan att dyrbar arbetstid spills.

Organisera mera

Med många verktyg och omfattande utrustning krävs givetvis även ordning och reda i verkstaden. Det är betydligt lättare att utföra arbeten med ett organiserat utrymme där önskade tillbehör finns lätt till hands. Lägg tiden som krävs på att hålla efter i verkstaden och att ordningen håller en viss standard.

Investera i säkerhet

Säkerhetstillbehör är minst lika viktigt att införskaffa som rätt utrustning. Se till att alltid ha hela och rena skyddsglasögon, hjälmar, handskar och munskydd till hands. Ett tips är även att skaffa skydd för utrustning. På så vis minimeras förslitning i förtid.

Ta hand om ditt utrymme

Oavsett om verkstaden är ett utrymme för hobbyverksamhet eller yrkesverksamhet är det viktigt att ta hand om det. Investera i kvalitativ utrustning och vårda den med omtanke. Utrustning av hög kvalitet har helt enkelt längre levnadstid. Genom att vårda ditt utrymme blir det i sin tur enklare att vårda din verksamhet. I slutändan är det viktigt att du speglar professionalitet, vare sig det är en hobbyverksamhet eller yrkesverksamhet.