Bygga

En träskalles bekännelser

Jag älskar trä. Seriöst. Jag älskar trä. Trä har varit det vanligaste byggmaterialet genom tiderna av en anledning – det är otroligt hållbart, funktionellt och vackert. Den kan användas i en mängd olika applikationer, från hus till broar till möbler. Och dess popularitet verkar inte avta någon gång snart – enligt vissa uppskattningar kommer trä fortfarande att utgöra cirka 50 % av all nybyggnation år 2040!

Det finns med andra ord många, många bra anledningar till varför trä är ett så populärt val för byggnader. Först och främst är den mycket motståndskraftig mot förruttnelse och väderpåverkan. Detta innebär att även om din struktur utsätts för hårda element (vilket den vanligtvis inte är), kommer den att hålla längre än andra typer av konstruktionsmetoder. Dessutom är trä resurseffektivt – varje träd kan förse flera hem med de nödvändiga materialen som behövs för konstruktion (slipblock, plywoodskivor etc.), utan att kräva stora mängder mark eller skadliga kemikalier.

Så vilka är the pros med att välja trä framför andra byggmaterial? Det finns många: hållbarhet & motståndskraft mot förfall; miljövänlighet; låga driftskostnader; enkel och snabb installation/borttagning; mångsidiga stylingalternativ beroende på applikation.  Då har vi dessutom bara pratat om fördelar med t.ex. limträskivor.

Det är också en hållbar resurs. timmer tar upp till 25 år att mogna, så att bygga med långsiktig hållbarhet i åtanke är viktigt. Dessutom har användning av trä också miljöfördelar – mindre energibehov behövs när man bygger med trä än med andra material, och CO2-utsläppen från brinnande träd är försumbara jämfört med andra former av energiproduktion som olja eller gas.

Att använda trä kan dessutom förbättra utseendet på ditt hem. Det ger inte bara karaktär och charm; träkonstruktioner motstår också skadedjur och förfall bättre än de som är gjorda av andra material. Och slutligen, genom att välja timmer som skördats på ett hållbart sätt istället för timmer av råvarukvalitet som kommer från ohållbara skogar utomlands, hjälper du till att stödja lokala ekonomier och bevara vår planets naturresurser för framtida generationer! Särskilt spännande är all utveckling av moderna träslag, som KL-trä. Hoppas ni tycker det också! Tjo!