företag

Vilka är de vanligaste skönhetsgreppen?

Det ska vi svara på! I Sverige blir skönhetsingrepp bara vanligare och vanligare och anledningarna till det är säkert många. Dessa ska vi inte gå in på idag utan vilka de vanligaste är.

Vi börjar med botox! Detta är en injektionsbehandling som görs både av kosmetiska och medicinska syften. Botox är nämligen muskelavslappnande vilket innebär att dina muskler inte kan dra ihop sig på samma sätt. Vad detta gör är att rynkor slätas ut (du kan ju inte knyckla ihop pannan t ex) men också att musklerna slappnar av. Så de som lider av huvudvärk eller migrän p.g.a. att de har överaktiva eller starka muskler kan uppleva en fin lättnad av värk. Botox funkar också att behandla hyperterios (överdrivna svettningar) och värk i käkarna. Inte konstigt att botox blivit så poppis!

Fillers är poppis

Tillsammans med botox så är fillers superpoppis! Fillers är väldigt användbart och kan sättas i många olika delar av ansiktet och kroppen. Mest vanligt är nog läppförstoring, men tear trough har också växt i popularitet. Läppförstoring är rätt talande för vad det är – man förstorar helt enkelt läpparna och detta genom att öka dess volym. Tear trough är kanske inte lika uppenbart, men det innebär att man fyller ut djupa tårdiken under ögonen. Det som händer då är att det inte bildas lika djupa skuggor under ögonen och du ser piggare ut. All mörkhet under ögonen beror inte på att man har djupa tårdiken, ibland beror det på pigmentering. Därför ska man alltid träffa en legitimerad behandlare som kan bedöma hur det ser ut.

Ett lite mer kontroversiellt skönhetsingrepp är brazilian butt lift. Anledningen till att det är lite mer kontroversiellt är eftersom det är ett av de farligare ingreppen man kan göra. Därför krävs det en duktig plastikkirurg. Skulle proceduren utföras fel kan en s.k. fettemboli inträffa. Detta är när fettproppar tagits sig in i blodbanan, detta sker om fettet felaktigt eller av misstag sprutats in i blodkärlen. Detta kan få allvarliga konsekvenser och det har även hänt att dödsfall skett i samband med detta. Nu säger vi inte att detta är vanligt, men en risk väl värd att känna till. Brazilian butt lift är inte farligare än andra ingrepp förutsatt att allt görs korrekt.

Att BBL blivit så vanligt som det är beror nog på familjen Kardashian, kort och gott. Familjen är trendsättare och har normaliserat både brazilian butt lift och fillers. Sist vi såg fillers vara poppis var nog under 90-talet. Efter det har det varit lite på is tills vi passerade 2010, då blev fillers poppis bland vanligt folk också. Som sagt är läppförstoring vanligast, men måna väljer även att skulptera om sina ansikten med fillers. Du kan t ex välja att få högre kindben, skarpare käklinje eller rakare näsa med fillers. Då slipper man att göra permanenta ingrepp som fettsugning och andra kirurgiska ingrepp. Det går att ångra sig antingen genom att låta sina fillers lösas upp av kroppen, vilket tar minst 6 månader. Skulle man ha mer bråttom går det även att lösa upp fillers. Man sprutar då in ett medel som löser upp dem. Detta kan leda till lite blåmärken och vara lite obekvämt, men å andra sidan får du tillbaka ditt ursprungliga utseende fort.

Vad är mest poppis?

Så för att summera skulle vi säga att fillers, botox, tear trough och brazilian butt lift är bland de vanligaste ingreppen i Sverige år 2022. Förmodligen är även bröstförstoring och fettsugning väldigt högt upp på listan.